Tuesday, January 3, 2012

TIPS MENERAN SEWAKTU BERSALIN!!

Meneran?cm yak2 semelit kah???uwooooo~~

ni lah yang dikatakan perjuangan hidup dan mati di bilik bersalin. yang pasti kite kne tau CARA MENERAN YANG BAIK & BETUL!

Souce: forum2 pregnancy^^

Waktu Mula Meneran
* Sebaiknya dilakukan setelah pembukaan lengkap berlaku (10cm) iaitu ketika kepala janin sudahpun turun ke dasar pinggul. Ia ditandakan dengan anus (dubur) mula terbuka sewaktu kontraksi.

Posisi Meneran Yang Tepat
* Berbaringlah dengan lutut berlipat dan kedua kaki dibuka.Kedua tangan memeluk paha dengan cara melingkarkannya ke bawah paha. Meneran juga dapat dilakukan dengan berbaring mengiring sama ada sebelah kiri ataupun kanan.

Cara Meneran
* Sebaiknya dilakukan apabila kontraksi sampai ke puncaknya. Waktu ini doktor akan meminta anda untuk menarik nafas panjang iaitu menahannya dengan mulut tertutup kemudian meneran ke arah bawah dengan memastikan punggung tetap berada di atas tempat tidur (katil).

Ketika meneran dagu diletakkan di dada supaya anda dapat melihat perut anda.Bagaimanapun ramai juga ibu hamil yang melakukan kesilapan ketika meneran. Ada yang meneran sebelum proses pembukaan sempurna. Ia akan menyebabkan berlakunya Edema (pembengkakan di mulut rahim) yang seterusnya akan menyukarkan proses bersalin selanjutnya.

Di samping itu ada juga ibu hamil yang silap meneran dengan meneran ‘di leher’ dan bukannya di perut. Mata akan nampak merah setelah bersalin dan kadang-kadang disertai dengan kebutaan sementara kerana pembuluh darah kecil di mata pecah akibat teranan di bahagian leher.

*tips lagik!
1- nk meneran tu tangan pegang kat buku lali...n kacip gigi untuk memberi kekuatan pada kita...

2-xboleh nangis2 or bunyik suare-nnt abes tenaga kt situ je...

3-time teran baby aka semasa baby keluar tu tahan nafas k..klu tak baby akan masuk balik..(tp kalo xtahan camano?? kalo nk abes nafas, cepat2 tarik napas, ni kot istilah CURI NAFAS ek?)

4- time teran tu jge..jangan fokus kat muka, mean time menran, jangan kerutkan dahi @ muka, kita akan guna lebih tenaga kat muka dan tak fokus kat bahagian bawah.

5-angkat lutut, tapak kaki msti rapat atas tilam. Kalau boleh buka peha (kangkang) lebar sikit, pegang pergelangan kaki (area buku lali)By the time nak meneran, tarik nafas dalam2 dalam teran, jangan sedut balik nafas, nafas kena berterusan, kalau tak baby akan masuk balik.

No comments:

Post a Comment